Hold de private dataene dine unna banditter og overvåkere!

Hjem / Blogg om internett / Hold de private dataene dine unna banditter og overvåkere!
download spyware-button bilde
Download-knappen er sjelden merket med varefakta.

Internett er et farlig sted, på flere måter. Mafia-organisasjoner er aktive og har store ressurser til å bryte inn i såvel private PCer som tjenester og dataknutepunkt på nettet. Og statlige overvåkere kan være en enda større trussel: Edward Snowden avslørte at amerikansk overvåkingtjeneste antakelig har 100.000 mennesker i arbeid for å lagre, avlytte og analysere all trafikk på nettet.

Dave Di Biase, surf in styleHva kan du gjøre selv for å beskytte dine egne data og kommunikasjon? Tori Aarseth har skrevet en god guide for personlig datasikkerhet på nettstedet Radikal Portal. Hun forteller at det er en overkommelig oppgave å beskytte seg mot hackere og kriminelle, mens beskyttelse mot statlig overvåking er ganske mye vanskeligere. Her er de viktigste punktene hennes, supplert med noen av våre egne tips.

 

Her er Toris råd for beskyttelse mot kriminelle:

 1. Krypter filene på maskinen din – hele disken eller noen filer (Bitlocker på windows, FileVault på Mac)
 2. Sjekk at forbindelsen er kryptert når du skriver passord (se til at url-adressen har med «s»-en til slutt i «https://»). Bruk utvidelsen «HTTPS everywhere» in Firefox, Chrome og Opera for å sikre at kommunikasjonen med mange (ikke alle) nettsteder går over kryptert protokoll.
 3. Gode passordvaner: Bruk lange passord som det er vanskelig å gjette med “brute force”-angrep. Bruk en passordsafe på nettet! Ikke bruk samme passord på mange nettsteder.
 4. Oppdater programvaren, og spesielt antivirus-programvare. Stealth mode på mac hindrer andre å ta kontakt med din maskin uten at du samtykker
 5. Tenk deg om før du trykker på lenker i eposter o.l. Vedlegg kan inneholde spyware og virus. Spør avsenderen før du laster ned.

For egen del vil vi føye til at en må ta spesielle forholdsregler ved bruk av offentlige WiFi-nett som på kafeer, hoteller osv. På slike steder må du regne med at det alltid kan være en banditt på linja som leser all kommunikasjonen din. Da er det nødvendig å bruke en VPN-tjeneste som sørger for kryptert forbindelse og anonym tilgang til nettet. Det finnes både betalte og gratis løsninger. Uansett må du sjekke best mulig om tilbyderen tar vare på logger og evt. hvor lenge – jo mer som lagres, jo mer usikkert. Gratis-tjenester må tjene penger på ett eller annet, så det er en fare for at de selger info om deg for å tjene disse pengene. Da er det tryggere å bruke gratis-løsninger fra tilbydere som også tilbyr oppgradering til betal-løsninger.

Her er noen råd flere for å beskytte seg mot overvåkingstjenestene:

 1. Regn med at Facebook og Google vet mye mer om din nettaktivitet enn du gjør sjøl. Det som Facebook og Google vet, det vet også overvåkerne. Regn med at alt du har gjort på nettet i utgangspunktet er offentlig.
 2. Surf anonymt: Bruk Tor. Denne nettleseren krypterer og anonymiserer all trafikken din på nettet via tre noder slik at du blir bortimot umulig å følge og avlytte.
 3. Krypter kommunikasjonen via email. Det forutsetter at begge ender av samtalen krypterer, og at dere avtaler å kommunisere kryptert. Thunderbird med GnuPG-kryptering fungerer bra. Også chat kan krypteres på tilsvarende måte.
 4. Bruk Open Source-programvare. Alle store firma blir presset av NSA til å dele den informasjon de har om deg, med NSA. Koden i proprietære programmer og operativsystemer er lukket, og det kan derfor ikke kontrolleres om det er lagt inn bakdører for overvåkerne. Åpen kildekode er åpen for alle til å inspisere, slik at det er mer sannsynlig at bakdører og hemmelig funksjonalitet blir oppdaget: Linux, Firefox, Thunderbird, LibreOffice er eksempler på Open Source / åpen kildekode-programmer.
 5. Det enkleste er ofte det beste: Sett en lapp over webkameraet. Gå i et annet rom om enn PCen, og legg mobilen langt bort om du skal ha en virkelig sensitiv samtale.

Toris råd for smarttelefoner:
Vær forsiktig med apper du ikke vet hvem som har lagd. Vær mistenksom om de spør om omfattende tillatelser.
Anonym surfing: Dersom du vil surfe anonymt fra telefonen kan du bruke Tors Orbot eller Guardians Orweb for Android eller Tors Onionbrowser for iPhone / iPad.

Krypteringsprogramvare finnes også for smartphones.

Det finnes også alternativer for den virkelig paranoide: Bruk linux-distribusjonen Tails, som er lagd for å boote en hvilken som helst pc fra en USB-pinne. Da kan du surfe sikkert, uten å legge igjen spor på PCen.

Les hele artikkelen på Radikal Portal

Lifehacker: How do I know if my VPN is trustworthy?

Nettvett: Metoder for sikker kommunikasjon

Fant du noe nyttig her? Del gjerne artikkelen på sosiale medier:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Send en forespørsel om tilbud fra Birkeland Web

  Navnet ditt (obligatorisk)

  E-post (obligatorisk)

  Telefon

  Emne

  Melding: hva ønsker du et tilbud på?


  Kontaktskjemaet sender en epost til Birkeland Web.
  Vi bruker Googles epost-tjenester, og din henvendelse vil altså lagres i Googles systemer.

  Birkeland Web

  Asbjørnsens gate 25, 5053 Bergen. Tlf. 90574018

  epost [email protected]